Kachlový sporák je chalupářův ideál


Kachlový sporák je chalupářův ideál

Málokterá chalupa se v minulosti obešla bez kachlového sporáku. Zvlášť v době tzv. ropné krize v sedmdesátých letech 20. století se dostala kuchyňská kamna zpět na výsluní zdrojů tepla nejen ve vesnických staveních. A po právu se sem dostávají znovu…

Evropská civilizace si myslela, že pálení dřeva a uhlí za účelem vytápění domácností je přežitek. Pak ale přišel konflikt na Blízkém východě a rapidní nárůst veškerých životních nákladů. Ten, kdo do té doby ohrnoval nos nad “zastaralými” kachláky si ho rád přišel ohřát k sousedovi, který se jako staromilec (nebo možná spíš vizionář) nenechal přesvědčit ke zbourání sporáku v kuchyni. V šedesátých letech to byla totiž dokonalá genocida a kachlových sporáků bylo jako přežitku zlikvidováno obrovské množství.

Druhá velká vlna obliby nastala po revoluci v r. 1989, kdy docházelo k postupné obnově soukromých živností včetně té kamnářské. Pár starých pánů kamnářů, kteří své řemeslo nezapomněli, začalo ukazovat zákazníkům, že kachlový sporák má své kouzlo a nesporné výhody i v moderní době. Stává se i dnes, že se chalupa musí krátkodobě a ve chvíli havárie někdy i delší dobu obejít bez elektřiny. A protože v odlehlých podhorských a horských oblastech plyn zaveden nebývá a s tepelným čerpadlem také neuspějete, jsou kamna obecně a zvlášť kachlové sporáky znovu žádaným zbožím.

Výhody kachlových sporáků

Zásadní výhodou pro každého chalupáře je rychlost. Kachlový sporák roztopíte během několika málo minut a to díky velké ploše ocelové plotny, která teplo okamžitě předává do místnosti. Zatemperovat vychladlou světnici za 15-20 minut pak není problém, za dalších 20-30 minut je v místnosti už příjemné teplo. Naproti tomu je ale sporák i akumulačním topidlem díky hmotě kachlového pláště s šamotem. To platí především pro provedení s tzv. kobkou, tedy zvýšenou částí s jednou nebo dvěma troubami nebo kamnovcem. Akumulace sporáku je typicky 5-6 hodin, což odpovídá spíše lehčí konstrukci kachlových kamen.

Kachlový sporák je v kuchyni každé chalupy nepostradatelný
Svého času byl žádaným doplňkem kachlových sporáků i litinový výměník BURNET 300…

Za velkou výhodu kuchyňských kachláků považuji jednoduchost jejich konstrukce. Od dob našich (pra)babiček se v konstrukci nezměnilo donedávna téměř nic, což se pozitivně projevilo především ve snadné údržbě. Vývoj se nevyhýbá ani kamnům, takže v posledních cca dvou letech už se i do sporáků prosadila moderní nízkoemisní topeniště. Ta stavbu sice komplikují (a o něco i prodražují), ale na druhou stranu posouvají kachlové sporáky do nového tisíciletí jako nadále perspektivní topidlo.

Praktický, variabilní a krásný

Kachlový sporák je primárně kuchyňský spotřebič. Když se správně navrhne, postaví a provozuje, funguje stejně dobře, jako v minulosti, kdy sloužil celému osazenstvu na statku. Uvařit oběd nebo upéct maso či bábovku není problém, chce to jen trochu cviku. Výsledky každopádně stojí za to…

Velikost a uspořádání kobky a plotny v podstatě nemají omezení. Můžete si poručit kachlový sporák rohový, s kobkou do prostoru (aby lépe vytápěla místnost), s ležením na peci nebo dřevěnou lavicí. Jak je libo! Výjimkou už dnes není ani kombinace klasického vzhledu a uspořádání s vestavěnými elektrickými spotřebiči. Taková kamna se pak stanou plnohodnotnou funkční součástí každé romantické kuchyně.

Stavba trvá jeden týden

Obvyklá velikost plotny kachlového sporáku je 3×4 kachle (tedy cca 66×88 cm), kobky potom 3×3 kachle (66×66 cm). Takový sporák lze kvalitně postavit za cca jeden týden. Při složitější konstrukci (např. s vestavěným teplovodní výměníkem pro vytápění celého domu pomocí radiátorů) přibližně za dva. Samozřejmě je vše výrazně individuální a nejsou výjimkou ani specialitky s ručně vyráběnými kachlemi a vytápěným ležením na zápecí, které spolknou času víc. Ale kdo by na něj dbal, když má před sebou vidinu desítek let spokojeného užívání bez jakýchkoli nutných zásahů a investic.

Hádejte, jaké místo je v takové chalupě nejoblíbenější… 🙂

Jak připravit stavbu?

• Základ pod kamna – Kachlový sporák jsou v principu lehká kachlová kamna. Jako taková tedy potřebují nosný základ o nosnosti přibližně 750 kg/m2.

• Komín – Nejvhodnější komín pro kachlové sporáky je systém s keramickou vložkou. Průměr průduchu by měl být ideálně 160 mm. Menší průduch už by nemusel stačit pro stabilní tah a naopak větší bude znamenat nutnost silný tah brzdit. Sopouch by měl s osou průduchu svírat úhel 90°.

• Přívod vzduchu – Pokud je chalupa izolovaná jako moderní domy, pak se žádná kamna neobejdou bez vlastního přívodu vzduchu. Ten je vhodné vést z jiných (trvale větraných) částí domu. Pokud toto nelze splnit, pak je ideální vést vzduch z exteriéru. Vedení by pokud možno nemělo být delší než 5 m a musí být v celé své délce v mírném spádu ven, aby byl umožněn odtok kondenzátu. Průměr přívodu doporučujeme 125 mm.

Pokud Vám v životě ten Váš pravý a vysněný kachlový sporák chybí, rádi nabídneme svoje více než dvacetileté zkušenosti a jeden takový Vám vymyslíme, nakreslíme i postavíme. Víte, kde nás najdete

Honza Temr, Váš kamnář