Málokterá chalupa se v minulosti obešla bez kachlového sporáku. Zvlášť v době tzv. ropné krize v sedmdesátých letech 20. století se dostala kuchyňská kamna zpět na výsluní zdrojů tepla nejen ve vesnických staveních. A po právu se sem dostávají znovu.
Evropská civilizace si myslela, že pálení dřeva a uhlí za účelem vytápění domácností je přežitek. Pak ale přišel konflikt na Blízkém východě a rapidní nárůst veškerých životních nákladů. Ten, kdo do té doby ohrnoval nos nad „zastaralými“ kachláky se rád přišel ohřát k sousedovi, který se jako staromilec (nebo možná spíš vizionář) nenechal přesvědčit ke zbourání sporáku v kuchyni. V šedesátých letech to byla totiž dokonalá genocida a kachlových sporáků bylo jako přežitku zlikvidováno obrovské množství.
Druhá velká vlna obliby nastala po revoluci v r. 1989, kdy docházelo k postupné obnově soukromých živností včetně té kamnářské. Pár starých pánů kamnářů, kteří své řemeslo nezapomněli, začalo ukazovat zákazníkům, že kachlový sporák má své kouzlo a nesporné výhody i v moderní době. Stává se i dnes, že se chalupa musí krátkodobě a ve chvíli havárie někdy i delší dobu obejít bez elektřiny. A protože v odlehlých podhorských a horských oblastech plyn zaveden nebývá a s tepelným čerpadlem také neuspějete, jsou kamna obecně a zvlášť kachlové sporáky znovu žádaným zbožím.
VÝHODY KACHLOVÝCH SPORÁKŮ
Zásadní výhodou pro každého chalupáře je rychlost. Kachlový sporák roztopíte během několika málo minut a to díky velké ploše ocelové plotny, která teplo okamžitě předává do místnosti. Zatemperovat vychladlou světnici za 15-20 minut pak není problém, za dalších 20-30 minut je v místnosti už příjemné teplo. Naproti tomu je ale sporák i akumulačním topidlem díky hmotě kachlového pláště s šamotem. To platí především pro provedení s tzv. kobkou, tedy zvýšenou částí s jednou nebo dvěma troubami nebo kamnovcem. Akumulace sporáku je typicky 5-6 hodin, což odpovídá spíše lehčí konstrukci kachlových kamen.
Za velkou výhodu kuchyňských kachláků považuji jednoduchost jejich konstrukce. Od dob našich (pra)babiček se v konstrukci nezměnilo donedávna téměř nic, což se pozitivně projevilo především ve snadné údržbě. Vývoj se nevyhýbá ani kamnům, takže v posledních cca dvou letech už se i do sporáků prosadila moderní nízkoemisní topeniště. Ta stavbu sice komplikují (a o něco i prodražují), ale na druhou stranu posouvají kachlové sporáky do nového tisíciletí jako nadále perspektivní topidlo.
PRAKTICKÝ, VARIABILNÍ A KRÁSNÝ
Kachlový sporák je primárně kuchyňský spotřebič. Když se správně navrhne, postaví a provozuje, funguje stejně dobře, jako v minulosti, kdy sloužil celému osazenstvu na statku. Uvařit oběd nebo upéct maso či bábovku není problém, chce to jen trochu cviku. Výsledky každopádně stojí za to…
Velikost a uspořádání kobky a plotny v podstatě nemají omezení. Můžete si poručit kachlový sporák rohový, s kobkou do prostoru (aby lépe vytápěla místnost), s ležením na peci nebo s dřevěnou lavicí. Jak je libo! Výjimkou už dnes není ani kombinace klasického vzhledu a uspořádání s vestavěnými elektrickými spotřebiči. Taková kamna se pak stanou plnohodnotnou funkční součástí každé romantické kuchyně.
Stále hledáte odpovědi na svoje otázky?
STAVBA KACHLOVÉHO SPORÁKU TRVÁ JEDEN TÝDEN
Obvyklá velikost plotny kachlového sporáku je 3×4 kachle (tedy cca 66×88 cm), kobky potom 3×3 kachle (66×66 cm). Takový sporák lze kvalitně postavit za cca jeden týden. Při složitější konstrukci (např. s vestavěným teplovodní výměníkem pro vytápění celého domu pomocí radiátorů) přibližně za dva. Samozřejmě je vše výrazně individuální a nejsou výjimkou ani specialitky s ručně vyráběnými kachli a vytápěným ležením na zápecí, které spolknou času víc. Ale kdo by na něj dbal, když má před sebou vidinu desítek let spokojeného užívání bez jakýchkoli nutných zásahů a investic.
JAK PŘIPRAVIT STAVBU PRO REALIZACI KACHLOVÉHO SPORÁKU?
- Základ pod kamna – Kachlový sporák jsou v principu lehká kachlová kamna. Jako taková tedy potřebují nosný základ o nosnosti přibližně 750 kg/m2.
- Komín – Nejvhodnější komín pro kachlové sporáky je systém s keramickou vložkou. Průměr průduchu by měl být ideálně 160 mm. Menší průduch už by nemusel stačit pro stabilní tah a naopak větší bude znamenat nutnost silný tah brzdit. Sopouch by měl s osou průduchu svírat úhel 90°.
- Přívod vzduchu – Pokud je chalupa izolovaná jako moderní domy, pak se žádná kamna neobejdou bez vlastního přívodu vzduchu. Ten je vhodné vést z jiných (trvale větraných) částí domu. Pokud toto nelze splnit, pak je ideální vést vzduch z exteriéru. Vedení by pokud možno nemělo být delší než 5 m a musí být v celé své délce v mírném spádu ven, aby byl umožněn odtok kondenzátu. Průměr přívodu doporučujeme 125 mm.
>> Víc jsem o nutné stavební připravenosti psal v tomto článku<<
Pokud Vám v životě ten Váš pravý a vysněný kachlový sporák chybí, rádi nabídneme svoje více než dvacetileté zkušenosti a jeden takový Vám vymyslíme, nakreslíme i postavíme. Víte, kde nás najdete…
Váš kamnář, Honza Temr
Je kamnář, který hledá a nachází efektní i praktická řešení. Tvorbu krbů a kamen považuje za obor „mikroarchitektury“ a tvrdí, že jsou zároveň wellness produktem. Honza nabízí možnost nezávislého odborného on-line poradenství, je autorem tisíců návrhů a technických konceptů ze kterých sestavuje oblíbené e-katalogy.
Původním vzděláním je ekonom se specializací na strojírenský průmysl. Díky tátově vášni pro stavebnictví a stavební řemesla se Honza ke kamnařině dostal už v roce 1999 a našel v ní to, co hledal – kreativitu, udržitelnost, krásu. V roce 2008, nedlouho po dokončení studií na vysoké škole, absolvoval rekvalifikaci v Horní Bříze, v místě známém dlouhou tradicí keramických výrobků včetně kamnářských kachlů.
Honzovi můžete napsat e-mail na temr@temr.cz